Atracții

Piatra Neamț

Zona se bucură de avantajele unei naturi unice, o climă temperat continentală cu veri plăcute, toamne lungi şi romantice, ierni blânde cu zăpadă din abundenţă.

Piatra Neamţ este unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Moldovei, amplasat pe terasele din stânga Bistriţei, la confluenţa a două râuri: Cuejdi şi Bistriţa, la 345 m altitudine, înconjurat de culmile împădurite ale măgurilor Cozla, Carloman, Cernegura si Pietricica, la răscruce de drumuri turistice.

AGREMENT

Pentru cei aflaţi în căutarea unei destinaţii de vacanţă, oraşul oferă variate şi atrăgătoare posibilităţi de petrecere a timpului liber.

aflat la o distanţă de 10 minute de Hotelul Central Plaza, este deschis publicului non stop. Complexul pune la dispoziţie în sezonul estival 2 bazine de înot, unul de dimensiuni olimpice şi un altul destinat copiilor şi începătorilor, teren de fotbal, baschet, tenis, volei, pistă pentru role şi skateboard-uri, plimbări cu atv-ul şi bicicletă, spaţii special amenajate pentru copii. În timpul sezonului de iarnă, aici funcţionează un patinoar cu o suprafaţă de 650 mp.

oferă o panorama încântătoare a întregului oraş şi reprezintă cel mai modern şi rapid mijloc de transport pentru a ajunge pe muntele Cozla şi la pârtia de ski. Are ca punct de plecare Gara Piatra-Neamţ, aflată la o distanţă de 5 minute de hotel. Cele 22 de gondole se deplasează pe o distanţă de aproximativ 2000 de m.

recent dată în folosinţă, se întinde pe o lungime de aproximativ 1000 de m pe muntele Cozla şi este dotată cu instalaţie nocturnă. Pe lângă pârtia de ski funcţionează şi pârtie de tubing şi o instalaţie de telescaun.

este recunoscută pentru organizarea de competiţii atât la nivel naţional, cât şi internaţional şi pentru unele exemplare cabaline de mare valoare („Indianul” un exemplar unicat în România, „Violet” o fostă glorie a Olimpiadei de la Moscova). Pe lângă călătoriile de agrement cu trăsura, cei interesaţi pot lua cursuri de călărie. Copiii se pot bucura de plimbarea şi prietenia poneilor găzduiţi aici.

Pe aceste locuri acum 60 de milioane de ani in timpul Oligocenului se afla o mare in care traiau pesti si scoici caracteristice zonelor cu un climat subtropical. Toate aceste sunt confirmate de numeroasele genuri de fosile descoperite aici si care sunt unice in lume.

Cultură

Tot pentru timpul dumneavoastră liber, petrecut în oraş, va stau la dispoziţie teatre, galerii de artă, muzee şi monumente istorice.

unul dintre cele mai dinamice şi moderne teatre din ţară, recunoscut mai ales pentru marile nume care şi-au început activitatea aici: Horaţiu Mălaiele, Maia Morgenstern, Virgil Ogăşanu, Ileana Stana Ionescu, Mitică Popescu, Valentin Uritescu, Oana Pellea.

primul teatru privat din România, înfiinţat de marea actriţa Draga Olteanu-Matei în colaborare cu Casa de Cultură a Sindicatelor.

Art Deco, Lascăr Vorel, Topart

Cultura Cucuteni este ultima mare cultură cu ceramică pictată din Europa, având drept element caracteristic, ceramica pictată tricrom (alb, roşu şi negru).

cuprinde o impresionantă colecţie de obiecte etnografice şi de artă populară din judeţul Neamţ, ilustrând în mod elocvent ocupaţiile, obiceiurile, portul şi arhitectura tradiţională din lemn.

complex arhitectural format din Biserica “Sf. Ioan Botezătorul”, Turnul-clopotniţă şi Curtea Doamneasca, toate ctitorii ale marelui voievod Ştefan cel Mare. Amplasată pe un mic platou, Curtea Domnească constituie nucleul în jurul căruia s-a format oraşul de astăzi.

monument istoric situat la 4 km sud-vest de oraş prezintă elemente de cultură materială din epoca neolitică, peste care se află un nivel de locuinţe din epoca bronzului şi apoi stratul daco-getic.

ISTORIE

Oraşul Piatra Neamţ are privilegiul de a se afla la confluenţa drumurilor ce permit accesul la obiective turistice de interes naţional şi internaţional.

datează din secolul al XVI-lea şi reprezintă un obiectiv istoric cu o valoare excepţională, inclus în patrimoniul Unesco şi este situata la doar 46 de km de municipiul Piatra Neamţ.

57 km, unul dintre cele mai valoroase ansambluri arhitectonice româneşti, cel mai important focar de cultură şi artă al Moldovei medievale. Biserica mănăstirii este cea mai impunătoare construcţie a lui Ştefan cel Mare (1497). Aici funcţionează una dintre cele mai vechi biblioteci din ţară (peste 600 ani) precum şi un muzeu ce ilustrează intensă activitate culturală desfăşurată de-a lungul secolelor.

40 de km, cea mai mare mănăstire de maici din România şi una dintre cele mai cunoscute mănăstiri nemţene, amplasată într-un cadru natural deosebit. În diferite perioade aici au vieţuit nume mari de teologi şi oameni de cultură.

43 de km nord de Piatra Neamț, zidită între 1642-1647 din iniţiativa hatmanului Gavril (fratele domnitorului Vasile Lupu) şi pictată în 1858 de marele artist Nicolae Grigorescu, când acesta avea numai 20 ani.

75 km, ctitorită de marele vornic Nestor Ureche, în 1602. Împodobită în interior cu o artă deosebită, decoraţia faţadelor poartă amprenta arhitecturii munteneşti. Muzeul mănăstirii păstrează numeroase manuscrise, broderii, tapiserii şi covoare.

63 km, mărturie a arhitecturii clasice moldoveneşti, mănăstirea adapostesteste valoroase obiecte de cult, cu preponderenţă icoane (Maică Domnului cu pruncul în braţe – sec al XVII-lea; “Încoronarea Maicii Domnului”-sec al XVIII-lea)

12 km V, amplasată într-un cadru natural deosebit, în satul Bisericani, pe Valea Bistriţei, Munţii Pietrosu – la o altitudime 650 m, culmile din jur purtând numele călugărilor care au întemeiat aici un schit în secolul al XV-lea.

8 km, ctitorită în 1402 de Alexandru cel Bun, al cărui mormânt se află în incinta bisericii. Mănăstirea a jucat un important rol cultural, aici fiind redactat primul letopiseţ al Ţării Moldovei. Deţine un valoros muzeu de artă feudală.

88 km, pictata de Nicolae Tonitza

25 km E, ctitorie a voievodului Ștefan cel Mare

Natură

Dărnicia naturii combină laolaltă într-un perimetru restrâns forme de relief variate şi spectaculoase: dealuri blajine şi creşte de munţi pe care norii îşi odihnesc tâmplele cărunte, fire de apă calme şi statornice cu râuri repezi de munte, năvalnice şi neobosite, toate oferind călătorului pasionat de drumeţii provocări ispititoare.

la 40 km vest de Piatra Neamţ, cel mai important masiv din Carpaţii Orientali. Ceahlăul formează o entitate geografică bine individualizată şi, deşi are înălţimi moderate (Vf.Ocolasul Mare de 1907 m), pe timp senin se vede de la distanţe mari. Forma lui, de castel uriaş ruinat de vânturi, de ploi şi ape, cheamă irezistibil la drumeţie. Este alcătuit din piramide şi turnuri (Detunatele, Turnul Sihastrului), chei şi cascade (Duruitoare, Statuile, Bistra Mare).

la 35 km de Piatra Neamţ, lac de acumulare format pe Bistriţa, în spatele unui baraj înalt de peste 120 m, un adevărat munte artificial. Cu o lungime de cca 35 km, „marea de sub Ceahlău”, constituie o atractivă zona de agrement. Se pot face plimbări cu vaporaşul şi se pot închiria şalupe.

una dintre cele mai mari şi reprezentative rezervaţii de acest gen din Europa, întinsă pe o suprafaţă de 11.500 de ha şi cu peste 28 de exemplare de zimbri. Pe lângă aceştia, aici mai pot fi văzuţi: cerbi carpatini, cerbi lopătari, căpriori, vulpi, urşi, lupi, precum şi o diversitate de specii de păsări. În rezervaţie se mai găsesc şi câteva iazuri, special amenajate pentru pescuit, cu frumoase exemplare de crap, caras, şalău, ştiucă sau biban.

situaţi la 30 km de municipiul Piatră Neamţ, 1 km nord de Mănăstirea Văratec, este o rezervaţie forestieră alcătuită din goruni seculari. Împreună cu „Pădurea de Argint” (mesteceni seculari) din apropiere, au fost izvor de inspiraţie pentru marele poet Mihai Eminescu: „De treci codrii de aramă/de departe vezi albind/s-auzi mândră glăsuire/a pădurii de argint”.

la 60 km nord-vest de Piatra Neamţ, staţiune climaterică şi de odihnă la poalele Masivului Ceahlău.

fac parte din Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş, aflându-se la aproximativ 60 km de Piatra-Neamţ.

ACTIVITĂȚI
TEAM BUILDING

Aventura îşi găseşte şi ea loc în acest ţinut privilegiat din punct de vedere geografic. Se pot practica sporturi precum:

Canoe – parcurgerea unor văi accidentate, active, cum ar fi cascade, săritori sau a unor canioane înguste şi adânci. Traseul poate dura în funcţie de debitul răului până la o ora.

Offroad cu maşini de teren pe trasee inedite.

Paintball într-un cadru natural, în multiple locaţii, alese în funcţie de pregătirea participanţilor.

Raftingul – coborârea de râuri repezi de munte, cu bărci pneumatice, în echipe de două sau mai multe persoane, este o activitate care se poate face în echipa şi, de aceea, este aleasă de foarte multe companii că parte a programului de team building. Fie că este o modalitatea plăcută de a dezvoltă spiritul de echipa sau o aventură extremă pe râuri repezi de munte, o puteţi practică pe trasee de aproximativ 10 km, pe secţiuni ale răului Bistriţa, alese în funcţie de debit şi participanţi.

Tiroliana – porţia de adrenalină pentru cei care nu au rău de înălţime (presupune traversarea unor zone de abrupt, râuri, crevase pe un sistem de corzi statice sau de cabluri) poate fi experimentată în condiţii de maximă securitate.

Sailing cu ambarcaţiuni sportive cu pânze pe lacul Izvorul Muntelui.