Exteriorzi01PNG.png

ATRACTII

Atractii

Piatra Neamt este unul dintre cele mai frumoase orase ale Moldovei, amplasat pe terasele din stanga Bistritei, la confluenta a doua rauri: Cuejdi si Bistrita, la 345 m altitudine, inconjurat de culmile impadurite ale magurilor Cozla, Pietricica, Carloman, la rascruce de drumuri turistice. Zona se bucura de avantajele unei naturi unice, o clima temperat continentala, cu veri scurte si placute, toamne lungi si romantice, ierni blande cu zapada din abundenta.

TIMP LIBER

Pentru cei aflati in cautarea unei destinatii de vacanta, orasul ofera variate si atragatoare posibilitati de petrecere a timpului liber. mai mult

Complexul de agrement “Strandul Piatra Neamt “, aflat la o distanta de 10 minute de Hotelul Central Plaza, este deschis publicului non stop. Complexul pune la dispozitie in sezonul estival 2 bazine de inot, unul de dimensiuni olimpice si un altul destinat copiilor si incepatorilor, teren de fotbal, baschet, tenis, volei, pista pentru role si skateboarduri, plimbari cu atv-ul si bicicleta, spatii special amenajate pentru copii. In timpul sezonului de iarna, aici functioneaza un patinoar cu o suprafata de 650 mp.


Telegondola ofera o panorama incantatoare a intregului oras si reprezinta cel mai modern si rapid mijloc de transport pentru a ajunge pe muntele Cozla si la partia de ski. Are ca punct de plecare gara Piatra-Neamt, aflata la o distanta de 5 minute de hotel. Cele 22 de gondole se deplaseaza pe o distanta de aproximativ 2000 de m.


Partia de ski, recent data in folosinta, se intinde pe o lungime de aproximativ 1000 de m pe muntele Cozla si este dotata cu instalatie nocturna. Pe langa partia de ski functioneaza si partie de tubing si o instalatie de telescaun.


Baza hipica Virgil Barbuceanu este recunoscuta pentru organizarea de competitii atat la nivel national, cat si international si pentru unele exemplare cabaline de mare valoare ("Indianul" un exemplar unicat in Romania,"Violet" o fosta glorie a Olimpiadei de la Moscova). Pe langa calatoriile de agrement cu trasura, cei interesati pot lua cursuri de calarie. Copiii se pot bucura de plimbarea si prietenia poneilor gazduiti aici.


Parcul Cozla atrage prin diversitatea culorilor, schimbatoare odata cu anotimpurile si ofera o priveliste deosebita asupra orasului, in timp ce Gradina Zoologica amplasata aici, reuneste specii reprezentative din fauna locala.

Tot pentru timpul dumneavoastra liber, petrecut in oras, va stau la dispozitie teatre, galerii de arta, muzee si monumente istorice.mai mult

Teatrul Tineretului, unul dintre cele mai dinamice si moderne teatre din tara, recunoscut mai ales pentru marile nume care si-au inceput activitatea aici: Horatiu Malaiele, Maia Morgenstern, Virgil Ogasanu, Ileana Stana Ionescu, Mitica Popescu, Valentin Uritescu, Oana Pellea.

Teatrul Vostru, primul teatru privat din Romania, infiintat de marea actrita Draga Olteanu-Matei in colaborare cu Casa de Cultura a Sindicatelor.

Galerii de arta: Art Deco, Lascar Vorel, Topart

 

Muzeul de Istorie si Arheologie Piatra Neamt

Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni Piatra Neamt - Cultura Cucuteni este ultima mare cultura cu ceramica pictata din Europa, avand drept element caracteristic, ceramica pictata tricrom (alb, rosu si negru).

Muzeul de Etnografie Piatra Neamt cuprinde o impresionanta colectie de obiecte etnografice si arta populara din judetul Neamt, ilustrand in mod elecvent ocupatiile, obiceiurile, portul si arhitectura traditionala din lemn.

Curtea Domneasca, complex arhitectural format din Biserica “Sf. Ioan Botezatorul”, Turnul-clopotnita si Curtea Doamneasca, toate ctitorii ale marelui voievod Stefan cel Mare. Amplasata pe un mic platou, Curtea Domneasca constituie nucleul in jurul caruia s-a format orasul de astazi.

Ruinele cetatii geto-dacice de la Batca Doamnei (Petrodava), monument istoric situat la 4 km sud-vest de oras prezinta elemente de cultura materiala din epoca neolitica, peste care se afla un nivel de locuinte din epoca bronzului si apoi stratul daco-getic.

Orasul Piatra Neamt are privilegiul de a afla la confluenta drumurilor ce permit accesul la obiective turistice de interes national si international.mai mult

Cetatea Neamtului dateaza din secolul al XVI-lea si reprezinta un obiectiv istoric cu o valoare exceptionala, inclus in patrimoniul Unesco si este ituata la doar 46 de km de municipiul Piatra Neamt.

 

Manastirile nemtene:


Manastirea Agapia – 43 de km, zidita intre 1642-1647 din initiativa hatmanului Gavril (fratele domnitorului Vasile Lupu) si pictata in 1858 de marele artist Nicolae Grigorescu, cand acesta avea numai 20 ani.

Manastirea Almas – 12 km N-V

Manastirea Bisericani – 12 km V, amplasata intr-un cadru natural deosebit, in satul Bisericani, pe Valea Bistritei, Muntii Pietrosu - la o altitudime 650 m, culmile din jur purtand numele calugarilor care au intemeiat aici un schit in secolul al XV-lea.

Manastirea Bistrita – 8 km, ctitorita in 1402 de Alexandru cel Bun, al carui mormant se afla in incinta bisericii. Manastirea a jucat un important rol cultural, aici fiind redactat primul letopiset al Tarii Moldovei. Detine un valoros muzeu de arta feudala.

Manastirea Durau – 88 km

Manastirea Neamt – 57 de km, unul dintre cele mai valoroase ansambluri arhitectonice romanesti, cel mai important focar de cultura si arta al Moldovei medievale. Biserica manastirii este cea mai impunatoare constructie a lui Stefan cel Mare (1497). Aici functioneaza una dintre cele mai vechi biblioteci din tara (peste 600 ani) precum si un muzeu ce ilustreaza intensa activitate culturala desfasurata de-a lungul secolelor.

Manastirea Pangarati – 13 km

Manastirea Razboieni – 25 km

Manastirea Secu – 75 km, ctitorita de marele vornic Nestor Ureche, in 1602. Impodobita in interior cu o arta deosebita, decoratia fatadelor poarta amprenta arhitecturii muntenesti. Muzeul manastirii pastreaza numeroase manuscrise, broderii, tapiserii si covoare.

Manastirea Sihastria- 63 km, marturie a arhitecturii clasice moldovenesti, manastirea adapostesteste valoroase obiecte de cult, cu preponderenta icoane ( Maica Domnului cu pruncul in brate-sec al XVII-lea; “Incoronarea Maicii Domnului”-sec al XVIII-lea)

Manastirea Varatec – 40 de km, cea mai mare manastire de maici din Romania si una dintre cele mai cunoscute manastiri nemtene, amplasata intr-un cadru natural deosebit. In diferite perioade aici au vietuit nume mari de teologi si oameni de cultura.

Darnicia naturii combina laolalta intr-un perimetru restrans forme de relief variate si spectaculoase: dealuri blajine si creste de munti pe care norii isi odihnesc tamplele carunte, fire de apa calme si statornice cu rauri repezi de munte, navalnice si neobosite, toate oferind calatorului pasionat de drumetii provocari ispititoare.mai mult

Masivul Ceahlau - la 40 km vest de Piatra Neamt, cel mai important masiv din Carpatii Orientali. Ceahlaul formeaza o entitate geografica bine individualizata si, desi are inaltimi moderate (Vf.Ocolasul Mare de 1907 m), pe timp senin se vede de la distante mari. Forma lui, de castel urias ruinat de vanturi, de ploi si ape, cheama irezistibil la drumetie. Este alcatuit din piramide si turnuri (Detunatele, Turnul Sihastrului), chei si cascade (Duruitoare, Statuile, Bistra Mare).


Lacul Izvorul Muntelui Bicaz - la 35 km de Piatra Neamt, lac de acumulare format pe Bistrita, in spatele unui baraj inalt de peste 120m, un adevarat munte artificial. Cu o lungime de cca 35 km, "marea de sub Ceahlau", constituie o atractiva zona de agrement. Se pot face plimbari cu vaporasul si se pot inchiria salupe.


Rezervatia de zimbri Dragos-Voda - una dintre cele mai mari si reprezentative rezervatii de acest gen din Europa, intinsa pe o suprafata de 11.500 de ha si cu peste 28 de exemplare de zimbri. Pe langa acestia, aici mai pot fi vazuti: cerbi carpatini, cerbi lopatari, capriori, vulpi, urşi, lupi, precum şi o diversitate de specii de pasari. În rezervatie se mai gasesc si cateva iazuri, special amenajate pentru pescuit, cu frumoase exemplare de crap, caras, salau, stiuca sau biban.


Codrii de arama - situati la 30 km de municipiul Piatra Neamt, 1 km nord de Manastirea Varatec, este o rezervatie forestiera alcatuita din goruni seculari. Impreuna cu "Padurea de Argint" (mesteceni seculari) din apropiere, au fost izvor de inspiratie pentru marele poet Mihai Eminescu: "De treci codrii de arama/de departe vezi albind/s-auzi mandra glasuire/a padurii de argint".


Statiunea Durau - la 60 km nord-vest de Piatra Neamt, statiune climaterica si de odihna la poalele Masivului Ceahlau.


Cheile Bicazului - fac parte din Parcul National Cheile Bicazului - Hasmas, aflandu-se la aproximativ 60 km de Piatra-Neamt.

TEAMBUILDING

Aventura isi gaseste si ea loc in acest tinut privilegiat din punct de vedere geografic. Se pot practica :

Canoe - parcurgerea unor vai accidentate, active, cum ar fi cascade, saritori sau a unor canioane inguste si adanci. Traseul poate dura in functie de debitul raului pana la o ora.

Offroad cu masini de teren pe trasee inedite.

Paintball intr-un cadru natural, in multiple locatii, alese in functie de pregatirea participantilor.

Raftingul - coborarea de rauri repezi de munte, cu barci pneumatice, in echipe de doua sau mai multe persoane, este o activitate care se poate face in echipa si, de aceea, este aleasa de foarte multe companii  ca parte a programului de team building. Fie ca este o  modalitatea placuta de a dezvolta spiritul de echipa sau o aventura extrema pe rauri repezi de munte, o puteti practica pe trasee de aproximativ 10 km, pe sectiuni ale raului Bistrita, alese in functie de debit si participanti.

Tiroliana - portia de adrenalina pentru cei care nu au rau de inaltime (presupune traversarea  unor zone de abrupt, rauri, crevase pe un sistem de corzi statice sau de cabluri)  poate fi experimentata in conditii de maxima securitate.

Sailing cu ambarcatiuni sportive cu panze pe lacul Izvorul Muntelui.